sauna

Pispalan saunayhdistys ry Pispalan valtatie 9, 33250 Tampere

  • Rajaportin sauna
  • ma, ke 16 - 22
  • pe, la 14 - 22
  • puh 050 310 2611
  • GSM 040 776 5198
  • Rajaportin kahvila
  • ma, ke 15:30 - 23:00
  • pe, la 13:30 - 23:00
  • GSM 044 055 9353

Juttuja saunalta

Tampereen Rajaportin saunassa saunovien kokemuksia ja käsityksi


Vihtahoitoa Rajaportin saunassa

Kolme vihdankäytön virtuoosia Liettuasta antoi hoitoja sunnuntaina 30.10.2011 Rajaportin yleisessä saunassa. Rimas Kavaliauskas ja Giedrius Gervys kylvettivät kahteen pekkaan miehiä, Birute Lenktyte työskenteli yksin naisten puolella. Me - 10 miestä ja 5 naista - saimme tuta liettualaisten saunavelhojen käsittelyssä jotain ihan muuta kuin totuttua löysää läpsyttelyä koivuvihdalla. Ajottain meno oli suorastaan shamanistista.

Liettuassa, ja ylipäätään Baltiassa, vanhat kylvettämisen ja vihtomisen perinteet ovat säilyneet toisin kuin meillä, ja Lithuanian Bath Academy -järjestö on lisäksi kehittänyt perinteestä vakavasti otettavan hoitomuodon. Vierailu järjestettiin Pispalan saunayhdistyksen, liettualaisten Bath Academyn ja Suomen saunaseuran yhteydessä toimivan Kansainvälisen Saunaliiton (ISS) yhteistyönä.

Yksi hoitosessio kesti tunnin. Hoito alkaa perusteellisella lämmittelylöylyllä, lyhyt vilvoittelu välillä, ja sitten paneudutaan makuulle. Birute panee hyvin haudutetun kylmän katajavihdan kylvetettävän rinnan päälle. Löylyä nostetaan vähitellen, ja toinen viileä vihta painetaan kasvoille suojaamaan aivokoppaa liialliselta kuumuudelta. Olo on rauhallinen, koska henki kulkee kuumasta löylystä huolimatta, ja kasvot ja pää pysyvät vilpoisina. Katajavihdan alta hämärässä löylyhuoneessa ei liiemmin näe mitään, mikä on omiaan vahvistamaan muita aistimuksia kuten katajantuoksua ja hentoa savua, veden ääniä, kylvettäjän läheisyyttä. Hiipii olo kuin joskus muinoin lasna. Sitten alkavat monista eri puulajeista tehdyt vihdat laulaa. Birute ripottaa, ravistaa, lennättää, varistaa vihtoja rytmisesti, nopeutta ja intensiteettiä muunnellen niin että kuuma höyry nousee aaltomaisesti. Lihakset rentoutuvat, tulee irtonainen olo. Vihdat suihkivat ilmavirrassa kuin ison linnun siiveniskut. Kylvettäjä vihtoo kehoa kevyesti, kylmää ja kuumaa vuorottain. Tätä kestää noin varttitunti. Tämän jälkeen hän kuorii asiakkaan ihoa suolayrttiseoksella, jossa on ainakin salviaa ja kehäkukkaa. Pesu, hieronta ja rasvaaminen voimakkain ottein viimeistelevät kehon puhtaaksi, mieli on tyhjä ja huokuu kiitosta. Aciu!

Giedrius Gervys tekee kuorintapesua kahvihunajaseoksella vihdonnan jälkeen

Aktiiviset saunaharrastajat Eila Sihvonen ja Lassi Vuorenoja olivat ensikertaa liettualaisten käsittelyssä. Lassi oli aiemmin katsellut touhua Rymättylän Herrankukkarossa pidetyssä vihtomistapahtumassa, ja hassunkuriseltahan se ulkopuolisesta näytti, kun on koko ikänsä tottunut vihtomaan tavalliseen suomalaiseen tapaan. Mutta kun hän nyt pääsi kokemaan asian omalla kehollaan, hoito osottautui aivan uskomattoman hienoksi kokemukseksi. Vaikka vihdonta on kevyttä ja paikoin vihta ei edes koske ihon pintaa vaan pistää ilman kiertämään iholla, on kokemus voimakas ja herättää aivan yllättäviä tuntemuksia.

Rimas Kavaliauskas vihdontahoidon kiivaassa vaiheessa

Eila on konkari hoitojen suhteen, hierotuttanut itseänsä ja ottanut vaikka mitä hoitoja erinäisiä vuosikymmeniä. Tämänkertainen oli uusi kokemus. Eila arveli kylläkin alkuun että homma on huu-haata: katajavasta rinnalle ja toinen päähän, ja sitten huidotaan vihdalla, hui hai. Mutta hoito tuntuikin sitten ihan hurjan mukavalta! Otteet tuntuivat kovempaan käsittelyyn tottuneesta varsin kevyiltä, mutta hoito teki tavattoman hyvän olon. Iho pehmeni, tuli hyvä uni.

Lassi Vuorenoja (vas.) ja Ari Johansson raukeina vihdonnan jälkeen

Birute kertoo, että Rajaportin sauna ei ollut fyysisesti kovin helppo paikka työskennellä. Löylyä oli hankala kontrolloida, koska sama kiuas lämmittää myös miesten puolta, jossa Rimas ja Giedrius työskentelivät omaan tahtiinsa. Birute oli silti täysin myyty, saunassa vallitsi niin vahva energia, se oli kuin oma maailmansa. Kesti kotvan aikaa tutustua saunaan kuin elävään olentoon, mutta kun sen kanssa tuli tutuksi, työ sujui helposti. Kokemus oli hyvin mielenkiintoinen juuri outoutensa takia, sillä se vaati kylvettäjältä herkeämätöntä henkistä läsnäoloa. Kosketus suomalaisiin asiakkaisiin toimi mutkattomasti hoitojen aikana. Birute olisi mielellään jutellut ja kuullut ihan suusanallistakin palautetta jälkeenpäin, mikä ei hänen sujuvasta englannin kielentaidostaan huolimatta aina käynyt päinsä. Puhe ei kuitenkaan ole ensisijainen viestintämuoto saunahoidoissa, ja hoidon jälkeen kehonkieli viestittää samaa hyvää oloa kielirajoista piittaamatta.

Rajaportilla liettualaiset työskentelivät liki pitäen tauotta viisi tuntia, mikä oli tuhti rupeama, vaikkakaan ei ihan ainutkertainen. Birute tekee meditaatioharjoituksia elpyäkseen nopeammin työn rasituksesta.

Vihdonnan jälkeen oli vilvoittava lepo paikallaan sekä vihdotulle että vihtojalle: Ari Johansson (vas.) ja Giedrius Gervys

Sunnuntain hoitopäivää seuraavana maanantaina Rimas Kavaliauskas piti vielä Valkeakoskella sijaitsevan Päivölän kansanopiston kansanperinteen linjalla iltapäivän mittaisen luennon ja demonstraation vihdontahoidosta. Siihen osallistuivat myös Rajaportin saunalla työskentelevät saunahoito- ja hierojayrittäjät Johanna Linna ja Adams First. Mielenkiinto heräsi, ja toivoa on, että ennen pitkää voidaan Suomessakin toteuttaa Lithuanian Bath Academyn kehittämä koulutuskokonaisuus ja sitämyötä vihdontahoidot saadaan suomalaistenkin saunahoitajien repertuaariin.

Teksti: Tiina Huuhtanen
Kuvat: Ari Johansson, Veikko Niskavaara

lambasting.org
Sauna-lehti 3/2011
Saunahoidot
Päivölä - Kansanperinteen linja


Poika tuli Rajaportille saunomaan

Poika saunomassa

Suomen toista maailmanmestaruutta jääkiekon MM tasolla saatiin odotella pitkään. 2011 se vihdoin onnistui ja sen kunniaksi mestaruutta sympoloiva pokaali pääsee kaikkien joukkueessa mukanaolevien mukana juhlistamaan päivän ajan kunkin omaa voitonjuhlaa.

Poika löylyä

Maajoukkueen mediamanageri Janne Lahti piti itsestään selvänä, että Rajaportille se kuuluu tuoda kylvetettäväksi. Hänen äitinsä on Pispalasta kotoisin ja sukukin on kova saunomaan, on käyty täällä lapsesta asti. Siksi halusin palata juurilleni ja tuoda Pojan Suomen parhaaseen saunaan, Rajaportin saunaan, kertoi Lahti löylyistä.


Onni "Onska" Niemi on poissa

Pispalalaisten ja monien tamperelaisten tuntema Onni Niemi on poistunut 16.02.2008 keskuudestamme. Onni oli Rajaportin saunan ahkerin asiakas. Lue muistokirjoitus Onni Niemestä (pdf-tiedosto).

Lue myös Jorma Markkulan muistokirjoitus (pdf-tiedosto).


Rajaportin joulumyyjäiset 2007

Saunakorttelin pihassa pidettiin Rajaportin joulumyyjäiset la 15.12.2007 Myynnissä oli mm. erilaisia kädentuotteita, hunajaa, yrttejä, koristeita ja leivonnaisia. Markkinasää oli pihassa leuto.

Musiikista vastasi lauluduo Annika Laaksonen ja Juhani Tiainen, joka esiintyi Rajaportin saunan uudistetussa kahviossa myyjäisten lomassa. Myyjäiset kestivät ilta 18 asti ja sauna oli normaalin lauantain mukaisesti auki.

Saunayhdistyksen vuosikokous 2007

Saunayhdistyksen syyskokous pidettiin ma 10.12.2007 Rajaportin uudistetussa kahvilassa. Kahvilassa on nyt 3 anniskeluhuonetta ja asiakaspaikkoja noin 35. Itse saunayhdistyksen kokoukseen otti osaa noin 20 yhdistyksen jäsentä.

Vuosikokouksessa vahvistettiin ensi vuoden (2008) toimintasuunnitelma ja talousarvio, sekä valittiin uusi hallitus. Ensivuodeksi hallituslaisten lukumäärä on 15 henkilöä (kun vuonna 2007 henkilöitä 13). Uusia jäseniä hallitukseen tuli 3. Kuvassa etualalla vuoden 2007 hallituksen puheenjohtaja Ari Johansson. Kuvan vuosikokouksesta otti Jorma Markkula.


Saunan vuosiremontti 2007

Kahvilan laajennusremontti on vihdoinkin päätöksessään. Myös kahvilan kalustus ja sisustus ovat vaihtaneet ilmettä. Saunan remontti osui tänä vuonna ajanjaksolle 26.11. - 5.12.2007.

Vuosittaiseen tapaan Ikaalisten rakennusrestaurointiopiskelijat kalkitsivat taas sisäseinät. Omin voimin vaihdettiin kiuaskivet, korjattiin kiukaan sisämuurauksia sekä tehtiin uusia ilmakanavia tulipesään, jotta palaminen tapahtuisi puhtaammin ja savuttaminen vähenisi.

Pukuhuoneisiin asennettiin vesikiertoiset lämpöpatterit penkkien alle. Ne saavat lämpönsä pellettikattilasta kuten lämmin käyttövesikin. Pukuhuoneissa on nyt tasaisempi lämpö ja vähemmän kosteaa kuin aikaisemmin.


Tapahtumien Yön 2007 saunakierroksella löylyteltiin

Perinteinen Tapahtumien Yön saunakierros starttasi to 9.8.2007 klo 16.05 Rajaportin sauna edestä. Bussikierrokselle lähti noin 20 iloista saunan ystävää. Suurin osa mukaan lähtijöistä oli miehiä, mutta joukkoon mahtui myös yksi nainen. Ilma oli kesäisen helteinen ja hiostava.

Ensimmäisenä käytiin Härmälässä A-killan saunassa. Saunamaksu oli 2 €. Sauna oli puulla lämpiävä ja vain yksi sauna oli käytössä eli ei erikseen miesten ja naisten tilaa. Sauna oli kodikas ja aistittavissa oli vanhaa hyvän ajan henkeä. Eteenpäin lähdettiin vähän klo 17 jälkeen. Tämän jälkeen käytiin Koivistonkylän marketissa ja Järvensivulla paikallisessa ravintolassa oluella.

Toisena oli vuorossa Litukan siirtolapuutarhan vieressä oleva Koskentien sauna. Saunamaksu oli 2 €. Sauna oli puulla lämpiävä ja käytössä oli omat saunat sekä miehille, että naisille. Itse sauna oli hyvä, mutta muutoin saunatilat olivat uimahalli-tason steriilejä paikkoja, ei niin kauheasti innostanut. Eteenpäin lähdettiin klo 19 jälkeen.

Kolmantena oli vuorossa Nekalan siirtolapuutarhan sauna. Saunamaksu 2,5 €. Sauna oli puulla lämpiävä ja erittäin tunnelmallinen niin sisältä kuin ulkoa. Saunassa oli omat tilat sekä miehille, että naisille. Tunnelma oli lämpöinen ja kodikas! Ulkona oli mukava vilvoittelutila sekä grillikatos herkuttelijoille. Ehdottomasti saunakierroksen parhaimmistoa.

Viimeisenä oli vuorossa Rajaportin sauna, jonne saavuttiin vähän yli klo 21. Saunamaksu 3 €. Sauna oli puulla lämpiävä. Paikalla oli mukavasti juhlijoita ja kuumimpia löylyttelijöitä viihdytti pihalle kasattu telttasauna. Rajaportin löylyt olivat miellyttävät ja löylyttely jatkui klo 24 asti. Lisäksi yllämainituissa saunoissa oli paljon muitakin saunojia, kuin vain saunalenkin bussiporukka. Ensi vuonna taas uusiksi!


Vihdat heiluivat liettualaistyyliin

Liettualaista vihtomisperinnettä saattaisivat herkkänahkaisimmat aluksi pelästyä. Niin reippaasti viuhuivat vihdat Liettuan Sauna-akatemian edustajien käsissä Rajaportin lauteilla sunnuntaina 20.5.2007 Kokemuksesta seurasi kuitenkin rentoutunut olotila ja saunasta virtasikin penkeille vilvoittelemaan toinen toistaan tyytyväisempiä Rajaportin edustajia.

Liettualaisryhmä vieraili Rajaportilla Sauna-akatemian johtajan Rimas Kavaliauskasin johdolla. Siinä missä liettualaiset saivat kuulla Rajaportin historiasta ja sen nykyisestä käytöstä, saivat suomalaiset tuta liettualaista saunaperinnettä käytännössä. Naisten puolella kokeiltiin vihtomisen lisäksi suolahoitoja. Vieraille esiteltiin puolestaan turpeen hoitavia ominaisuuksia.

Vierailun tarkoituksena ei ollut ainoastaan vaihtaa suomalaista ja liettualaista saunatietoutta vaan luoda myös pysyvämpiä kumppanuusverkostoja kahden saunakulttuurin välille. Sauna-akatemian filosofiassa korostuu puhdistautumisen lisäksi saunan rooli ihmisen kehoa ja mieltä hoitavana laitoksena. Saunaan kuuluvat mm. yrtit, hunaja, eri puista sidotut vihdat ja mineraalisuola. Akatemia -nimitys lieneekin tässä kohdin paikallaan; liettualaisten saunaperinteiden tarkka noudattaminen vaatii monine vaiheineen jonkinmoista oppineisuutta. Tilaisuus päättyikin juhlavasti, kun uusimmat akatemian kurssin suorittanet saivat todistuksensa. Lisää kertomuksia liettualaisista saunoista Savusaunaklubin tiedotteessa.


Saunamajuri lämmittänyt saunaa jo 10 vuotta!

Kaikkien tuntemalla saunamajurilla, Antero Kokolla tuli ma 16.4.2007 tasan 10 vuotta täyteen hänen ensimmäisestä Rajaportin saunan lämmityksestä. Pieniä taukoja lukuunottamatta Antero on kuulunut saunan vakiolämmittäjiin.

Anteron työuraa juhlistettiin 16.4.2007 Rajaportin saunalla etusaunan ja juhlallisuuksien merkeissä. Juhlasauna oli auki klo 15 - 17 ja tarjolla oli onnittelujen ja sahdin lisäksi pientä purtavaa. Nautinnollisista löylyistä vastasi itse saunamajuri. Kuvassa saunayhdistyksen taloudenhoitaja Markku Konttinen ojentaa konjakki pullon saunayhdistyksen puolesta monivuotiselle lämmittäjälle. Jos Anteron kunto suo, niin 10-vuoden päästä taas juhlitaan. Onnea Anterolle!


Saunakahvilan remontti kohta valmis

Saunakahvilan remontti on edennyt loppusuoralle. Väiseinä puhkaistiin 3.12.2006. Kuvassa ovat Oiva Dyster, Jouni Kopsa ja Eeva-Maija Miettinen-Kopsa. Seinät on jo tapetoitu ja listauksia on tehty. Kahvilan remontti on nyt viimeistelyä vailla valmis.

Kahvilan remontin on tarkoitus valmistua viimeistään loppuvuonna 2007, jolloin on laajennetun kahvilan avajaiset. Remontin jälkeen kahvilassa on lisää tilaa, sekä erikseen vuokrattava kabinetti. Tervetuloa viihtyisään kahvilaan!


Rajaportin saunaa kunnostettiin

Rajaportin saunaa kunnostettiin marraskuussa. Jokavuotinen saunan kalkitus ja remontointi toteutettiin viikolla 47. Tämän johdosta sauna pidettiin suljettuna remonttiviikon ajan 20. - 25.11.2006.

Pispalan saunayhdistys toivottaa saunaväen tervetulleeksi saunomaan jälleen maanantaina 27.11.2006.


Pro gradu -tutkielma "Yhteissaunominen Suomessa"

Sauna-arkistossa nyt luettavissa Tapio Laaksosen Pro gradu -tutkielma "Yhteissaunominen Suomessa" vuodelta 1994.


Matkakertomus Marin tasavallasta syksyllä 2006

Jorce Markkulan matkakertomus syksyisestä saunamatkasta Marin tasavaltaan matkat sivulla.


Rajaportin sauna 100 vuotta

Pispalan saunayhdistys ry järjesti Rajaportin saunalla 100-vuotisjuhlaviikon 28.8. - 2.9.2006.

Satavuotisjuhlien kunniaksi kahvilaan koottiin näyttely Rajaportin historiasta. Viikon alussa maanantaina oli lasten sauna ja keskiviikkona oli senioreiden sauna, jossa tunnelmaa nostatti kalevalan mitassa Sauna-Kaisa.

Varsinaista saunajuhlaa juhlittiin sekä perjantaina varaslähtölöylyillä vakiasiakkaille, että lauantaina pääjuhlilla ja ilmaisella saunalla. Pääjuhlissa esiintyi mm. flamencoryhmä, Pauli Hanhiniemi ja Seela Sella. Juhlien kunniaksi Puhrasta tuli saunakirjasta julkaistiin kolmas painos. Tapahtumaviikolla kävi yli 500 juhlijaa.


Tapahtumien Yö 2006 Rajaportilla

Rajaportin sauna otti osaa Tapahtumien Yöhön 10.8.2006.

Saunamaksu oli koko illan (16-24) alennettu 2 € ja pihalla oli telttasaunan lisäksi musiikkia.

Rajaportin sauna oli mukana myös saunalenkki kuljetuksessa, johon Rajaportin saunan lisäksi osallistuivat Härmälän, Nekalan siirtolapuutarhan ja Koskentien sauna.