1800-luku
1900-luku
2000-luku
Teemat
Ota yhteyttä

Onni NiemiVideot

 
sisältökuvaukset

Onni "Onska" Niemi (1919-2008) oli pispalalaisten ja tamperelaisten oma konstailematon sankari. Hän asui koko ikänsä Tampereen ja Pirkkalan välisen Rajaportin viereisessä talossa. Talo oli jo ennen Onskan syntymää ollut pitkään suvun ja perheen hallinnassa tuolloin vielä varsin vähälukuisessa Pispalassa, ja sieltä oli lyhyt matka Lahtisen saunaan, jolla nimellä Rajaportin sauna tuolloin omistajiensa mukaan tunnettiin. Onska tuotiin omien sanojensa mukaan saunaan jo vauvana varsin pian syntymänsä jälkeen, nyytissä.Sen jälkeen Onska saunoikin Rajaportin saunassa säännöllisesti joka viikko koko elämänsä ajan.

Pispalalaisille Onska tuli aikuisiällä tutuksi hevosmiehenä, joka huolehti mm. Pispalan halkokuljetuksista paikkaan kuin paikkaan mäkisessä ja vaikeassa maastossa. Parhaimmillaan hänellä oli parikymmentäkin hevosta suhteellisen pienellä tontillaan, ja hän työllisti Pispalan väkeä kuljetuspalveluita tarjotessaan.

Koko Tampereen kaupungille Onska tuli tutuksi ennen kaikkea tavattoman kovakuntoisena olympiapyöräilijänä "pyöräilevine perheineen". S