1800-luku
1900-luku
2000-luku
Teemat
Ota yhteyttä

Onni Niemi

 
sisältö

Kaikki tunsivat Pispalassa Onni ”Onska” Niemen. Hän oli Pispalan hevosmies, jolla parhaimmillaan oli parin talon päästä saunassa olevassa kodissaan parisen kymmentäkin hevosta ja joka vielä 80-luvullakin kuskaili halkoja hevosella sellaisiin paikkoihin kaupungilla, joihin muuten ei päässyt kuin hevosella. Onska oli mies, jota ei mitenkään päin olisi voinut kuvitella kiusaavansa tai härnäävänsä.
Onska näki Kuru-laivan haaksirikon 9-vuotiaana pikku poikana vuonna 1929 Pispalanharjulta. Hän oli Suomen olympiaedustaja pyöräilyssä Lontoon olympialaisissa 1948 sekä sota-ajan pitkät vuodet kaukopartiomiehenä.
Kellot sai laittaa aikaan sen mukaan, kun Onska tasan kello 15 perjantaisin saapui Eila-vaimonsa kanssa Rajaportille kylpemään. Ja Onskalla riitti hyviä juttuja – joka perjantai oli aina uudet jutut. Jos levyltä alkoi kuulua samoja juttuja, vähintään vuosi oli kulunut, kun ne edellisen kerran oli kuullut.
Rajaportin saunaan hän tuli ensimmäisen kerran vauvana nyytissä – kuten omatkin lapsensa sitten aikanaan – vuonna 1919.

Videoilla on mm. Onskan 80- ja 85-vuotispäivistä.
"Ainutlaatuinen Pispala" -kirjassa on Onskasta juttu, ja hän oli mukana lukemattomissa lehtijutuissa, joista tässä on nostettu