Sivut suomeksi Sivut englaniksi

RAJAPORTINSAUNA-ARKISTO

Rajaportin sauna-arkisto

Tässä arkistossa voi saada tietoa ja kuulla tarinoita Rajaportin saunasta ja Tampereen muista yleisistä saunoista videoina ja äänitteinä.

Valokuvia on paljon erityisesti Pispalan saunayhdistyksen ajoilta alkaen 1989. Runsaasta artikkeli- ja asiakirja-arkistosta voi lukea kaikenlaisia saunoihin liittyviä juttuja vuosikymmenien varrelta.

Tampereella oli parhaimmillaan reilusti yli 100 yleistä saunaa. Kaupunki kiinnitti sotien jälkeen erityistä huomiota kaupungin ”saunaoloihin” eli yleisiin saunoihin ja rakensi saunataloja. Saunoja oli melkein joka korttelissa, ja yleiset saunat olivat kaupungissa monen sukupolven ajan mitä arkisin asia.

Saunat eivät olleet ainoastaan kylpykeskuksia, vaan myös sosiaalisia keskuksia. Äidit huolehtivat toinen toistensakin lapsista, ja lauteilla pysyi ajan tasalla sekä pienpaikallisista että maailman asioista. Aika usein lauteilla kuuli hyviä juttuja.

Avaa menu
Sivun alkuun
Sulje menu
Uutta
1800-luku
1900-luku
2000-luku
Teemat
Ota yhteyttä

1880-luku

Saunan perustajat  Maria ja Hermanni Lahtinen
Kuva: om Maija Sumelius

1880-luvun Tampereella oli noin 15 "vähäistä yleistä saunaa", joissa sekä saunan puoli että pukuhuone olivat yhteisiä sekä naisille että miehille.

Tammerkoski-lehden jutuissa muistellaan Nalkalan saunoja, joihin vankejakin tuotiin kylpemään kahleet jaloissa, sekä Tammerkosken rannalla olleita saunoja, joissa saunoessa kekseliäät lapset saattoivat uiden kosken yli saunoa yhtä aikaa kahdessa saunassa.

Rajaportin saunan tulevat perustajat Mooses Hermanni ja Maria Lahtinen muuttivat Tampereen seutuville.

Pikkupojat aukoivat Tampereen ja Pohjois-Pirkkalan välistä veräjää, "Rajaporttia".

Avaa sivu

1890-luku

Lahtisten kaksikerroksinen hirsitalo Rajaportilla
Kuva: om Ilona Linkova

1890 Mooses Hermanni ja Maria Lahtinen rakensivat ensimmäisen talonsa ja saunansa Pispalaan Pispalan maantien varrelle muutaman sadan metrin päähän Rajaportista. Sen jälkeen he vuokrasivat 1895 Rajaportin tontin Kaarilan kartanolta ja rakensivat sille 1898 valmistuneen komean kaksikerroksisen talon.

1891 syntynyt pariskunnan poika Hugo Lahtinen kertoo 1971 tallennetulla ääninauhalla vuolaasti etenkin Lahtisten ensimmäisestä saunasta ja elämästä 1890-luvun Pispalassa.

Tammerkoski-lehden jutuissa ylistetään paikallismurteella Juhannuskylän Patruun saunaa, josta saattoi vihta aataminlehtenä käydä kotio, sekä kuullaan muita saunatarinoita 1890-luvun Tampereelta.

Asiakirjoista voi tutustua mm. Lahtisen tekemään vuokrasopimukseen 1895.

Avaa sivu

Kupparit

Vanha kuva kupattavana olevasta naisesta
Kuva: om Pirjo Kumpulainen

Kuppaaminen oli Suomessa ainakin paikoitellen täysin yleistä vielä 1970-luvullakin. 1800-luvun lopulla se oli täyttä arkea: Tampereen yleisissä saunoissa kupparin työmaana oli lavon alus.

Ääninauhalta kuullaan tarinoita kuppaamisesta Pispalassa. Videoilta voidaan tutustua myös kuppauksen harjoittamiseen nyky-Suomessa.

Lehdistä tutkaillaan artikkeleita kuppauksesta 1870-1920

Avaa sivu

1900-luku

Rajaportin saunatontti vuonna 1904
Kuva: I.K.Inha / Vapriikki

Lahtiset aloittavat kaupan ja leipomon ylläpidon Rajaportilla sekä oletettavasti rakentavat myös edellisen asuinpaikkansa kaltaisen pienen hirsisaunan yleiseksi saunaksi.

Rajaportilla asuneen seppä Davidsonin perheen perilliset muistelevat seutua 1900-luvulla.

Avaa sivu

Tahmelan lähde ja Pispalan Vesijohto-osuuskunta

Tahmelan lähde ja Pispalan vesiosuuskunta Tahmelan lähde yli 100 vuotta sitten
Kuva: om Vapriikki

Vesi Rajaportin lähellä olevalle vesipostille tuli Pispalanharjun ylitse Tahmelan lähteeltä vuodesta 1905. Vuonna 1907 toimintansa aloittanut Pispalan Vesijohto-osuuskunta on Suomen vanhin vesiosuuskunta. Hermanni Lahtinen kuului uuden osuuskunnan hallitukseen.
Pumppuaseman pitkäaikaisen hoitajan Yrjö Wilenin poika Pekka Wilen kertoo lähteestä ja Pispalan vesiasioista. Lähteestä on runsaasti myös muuta aineistoa.

Avaa sivu

1910-luku

Lahtisten pojat olympiamitalisti Hugo ja Väinö
Kuva: om Maija Sumelius

Lahtiset rakentavat edelleen puuhakkaina tontillaan, ensin ns. Ompeliantalon ja sitten 1915 valmistuneen kivirakennussaunan. Pispalaan tulee sähkö ja Rajaportin taloihin vesijohdot.
Hermanni Lahtinen kuuluu Pirkkalan kunnallisvaltuustoon ja valitaan mm. toimikuntaan, jonka tehtäväksi tulee vastata Ylä-Pispalaan rakennettavasta kansakoulusta.
Lahtisten lapsista Hugo on maailmanluokan urheilijasankari, Fanny avioituu, ja Anna ja Toivo auttavat vanhempiaan kaupalla ja saunalla. Suomi itsenäistyy. Sauna on kansalaissodan melskeissä melkein tapahtumien keskipisteessä. 1919 Hermanni Lahtinen lunastaa Rajaportin tontin omakseen.
Tammerkoski-lehden tarinoissa tehdään satumainen matka Oksasen saunaan ja kylvetään venäläisten sotilaitten kanssa saunassa.

Avaa sivu

Onni Niemi

Pispalan hevosmies Onni Niemi
Kuva: Juhani Riekkola / Vapriikki

Onni ”Onska” Niemi syntyy 1919 ja todistaa poikasena Pispalanharjulta 1929 mm. Kuru-laivan traagisen haaksirikon Näsijärvellä. Onska oli sotien aikana kuusi vuotta kaukopartiomiehenä, olympiapyöräilijä, hevosmies – ja erityisesti viimeisinä vuosikymmeninään Rajaportin saunan tunnushahmo – olihan hän käynyt kylpemässä siellä lähes syntymästään saakka.

Avaa sivu

1920-luku

Lahtisten tytär Fanny Lindborg poikiensa Fannyn ja Otson kanssa
Kuva: om Ilona Linkova

Yhteissaunominen Rajaportilla loppuu, ja naisia ja miehiä erottaa tästä lähtien väliverho. Rajaportin saunan edessä kulkeva pääväylä Pispalan maantie oli joidenkin mielestä liian vilkas jo 20-luvulla.
Hugo Lahtinen voittaa Antwerpenin olympialaisissa 1920 viisiottelussa pronssimitalin.
Tarinointia Lahtisten ensimmäisestä 1890 Pispalaan rakentamasta ja edelleen käytössä olevasta talosta.
Tunnelmakuvauksia väkiluvultaan kasvavasta Pispalasta mm. varsin yleisistä tulipaloista.
Tammerkoski-lehden jutuissa käydään saunomassa Viinikassa ja Tammelassa Pinninkatu 14:ssa.

Avaa sivu

1930-luku

Pispalan valtatien kuhinaa 1930-luvulla
Kuva: O. Kanninen / Vapriikki

Lahtisten perhe pyörittää saunaa. Pispala liitetään Tampereeseen 1937. Hermanni Lahtinen kuolee 1938.
Ruuno Pennanen muuttaa Tampereelle 1936 ja saunoo Rajaportilla asuessaan Pispalassa 1940-luvulla. 1945 hän muuttaa pois Pispalasta ja saunoo seuraavan kerran Rajaportin saunassa 2011.
Tammerkoski-lehden tarinassa kylvetään mm. Amurin vanhassa Mustalahdenkadun saunassa.
Yleisiä saunoja on Tampereella joka kadunkulmassa.

Avaa sivu

Kissa-Alma

Kissa-Alma oli kaikkien tuntema Pispalan hahmo
 

Alma Raunio oli pitkäikäinen Rajaportin kylpijä, jonka kaikki Pispalassa tunsivat.

Avaa sivu

1940-luku

Rajaportin saunan miljöötä vuonna 1937
Kuva: Teuvo Mäkinen / Vapriikki

Saunanpitäjät Lahtiset olivat pidettyä väkeä Rajaportilla. Saunanpito oli sota-aikana hankalaa.
Väkeä saunassa riitti sekä itse kylpiessä että sitä pidettäessä pommisuojana.
”Posti-Pekka” Tuominen kertoo saunomisesta Rajaportilla 1940-luvulla. Maija Lehtonen ja Laila Mäkinen muistelevat Pispalaa pommitusten alaisena sota-aikana sekä Pispalan ensimmäistä Checker-taksia.
Tammerkoski-lehtien juttuvideoissa vieraillaan yleisessä saunassa sotien aikana 1942 ja käydään läpi kaupungin saunaoloja sekä uusien yleisten saunojen rakentamista. 1948 Irja Vilkman-Poutavaaralta ilmestyy novelli "Pispalassakin saunottelemassa".

Avaa sivu

1950-luku

Lahtisten tytär Fanny Lindborg vanhempana naisena
 

1950-luku on yleisten saunojen kulta-aikaa, mutta vuosikymmenen loppu edustaa samalla niiden suosion laskun alkua.
1950-luvulla Rajaportin saunassa kylpeneet Seppo Leskinen, Ilkka Kuusniemi, Reino Hilden ja Johanssonin perheen jäsenet muistelevat saunaa tuolloin.
Vuoden 1954 Aamulehdessä vieraillaan kaupungin eri saunoissa, myös Rajaportilla. Tammerkoski-lehden juttuvideoilla käydään legendaarisessa ”Löyly”-saunassa sekä Amurin Suokadun saunassa.

Avaa sivu

Passarit

Passari pesee naista Rajaportilla 1990-luvulla
Kuva: Veikko Lindström

Passarit pesivät asiakkaita ja huolehtivat löylynheitosta. Rajaportin saunalla on passareita ollut myös tietyissä juhlissa viime vuosinakin.

Avaa sivu

Pispalan yleiset saunat

Sirenin saunan pukuhuoneessa 1930-luvulla
Kuva: om Sirenin suvun arkisto

Pispalassa oli tietenkin muitakin yleisiä saunoja kuin Rajaportti, joista tässä esitellään muutamia.

Avaa sivu

1960-luku

Maisemakuva Rajaportin saunasta 1950-luvun lopulta.
Kuva: Kauko Sihlman / Vapriikki

Yleisten saunojen suosio lähti laskuun 1950-luvun loppupuolelta lähtien. Kaupunki pakkolunasti Rajaportin saunan 1965 Mäkikadun levennystä varten. Toivo kuoli 1960 ja Fanny 1969.

1960-luvulla saunassa kylpeneet, "kivenheiton ja vähän juoksun" päässä asuneet Veikko Lindström ja Seppo Koivunen muistelevat saunaa ja Pispalaa tuolloin.

Tammerkoski-lehden juttuvideolla ollaan 1960-luvulla yleisen saunan tunnelmissa.

Avaa sivu

Lahja Mäkinen ja
Rajaportin Naiset ry

Lahja Mäkinen Rajaportin saunan aidan vieressä 80-luvulla
Kuva: om Ari Johansson

Rakastettu Lahja Mäkinen alkoi pitää saunaa vuodesta 1965 ja piti sitä vuoteen 1977 saakka. Hän jatkoi sen jälkeen asumistaan pihapiirissä ja välitti 1989 perustetulle Pispalan saunayhdistykselle saunan alusta saakka periytyneen saunanlämmitystradition. Hän oli johtohahmo myös Pispalan voimallisessa aatteellisessa yhdistyksessä Rajaportin Naiset ry.

Avaa sivu

Irja Lastunen

Irja Lastunen antiikkikaupassaan 1960-luvulla
Kuva: om Pekka Kosonen / Vapriikki

Rajaportin saunan naapurissa asunut antiikkikauppias Irja Lastunen oli nainen, jonka kaikki muistavat ja joka oli Rajaportin vakioasiakas.

Avaa sivu

Mooses ja Hilja Lehtonen

Hilja Lehtonen keittiössään vuonna 2002
Kuva: Mika Kanerva / Aamulehti

Sotainvalidi Mooses Lehtonen vaimoineen oli yksi Rajaportin saunan kantakävijöistä.

Avaa sivu

1970-luku

Maisemakuva Rajaportin saunasta vuodelta 1970
Kuva: Ari Johansson

Pispalan Moreeni ry järjestää 1971 Pispalassa "Saunamuistojen illan", jonka se äänittää juuri saadulla magnetofonilla.

Rajaportilla 1970-luvulla kylpenyt Raimo Virtamo kertoo saunasta.

Pispalan asukasyhdistys perustetaan 1976, ja ”Pispalalainen”-lehdissä käsitellään Rajaportin saunan vaikeaa tilannetta.

Tammerkoski-lehden jutussa käydään Amurin viimeisessä saunassa.

Avaa sivu

Pispalan postimies

Saunakahviossa muistellaan Posti-Ansua eli Rauni Hoikkalaa
 

Postimies Rauni Hoikkala eli Posti-Ansu oli hahmo, jonka kaikki Pispalassa tunsivat. Pispalan posti sijaitsi pitkään Pispalan valtatien varrella Ala-Pispalassa.

Avaa sivu

1980-luku

Mollbergin Tuntematonta sotilasta kuvataan Rajaportilla 1980-luvulla
Kuva: Ari Johansson

Pispalalainen-lehden jutussa käsitellään Pispalan yleisten saunojen tilannetta.
Saunalla kuvataan 1984 Mollbergin Tuntematonta sotilasta.
Rajaportin saunaa yrittää ylläpitää vuodesta 1986 nuoripari, mutta sauna suljetaan kannattamattomana 1987.

Avaa sivu

Irmeli Salvas

Kaikkien pispalalaisten tuntema Irmeli Salvas
Kuva: Ari Johansson

Aikoinaan kaikkien tunteman pispalalaisen legendan Irmeli Salvksen elämä osoittaa, että peruspispalalainen ihminen on kansainvälinen olento, joka pärjää missä vain, tarvittaessa vaikka ilman kielitaitoakin.

Avaa sivu

1988

1980-luvulla Pispalassa eläneet ihmiset muistelevat Rajaportin saunan säilyttämis- ja suojelusaatteiden heräämistä
 

Kipinä saunan uudelleen avaamiseksi syntyy, ja ajatus yhdistyksestä viriää. 1980-luvun loppupuolen aikojen muistelua.

Videot

1989

Pispalan saunayhdistyksen ensimmäisen hallituksen jäsenet muistelevat yhdistyksen perustamista
Kuva: Ilpo Mikkonen

Pispalan saunayhdistys ry perustetaan, saunaa kunnostetaan, ja sauna avataan uudelleen itsenäisyyspäivänä 1989. Yhdistyksen alkuaikojen aktiivit muistelevat yhdistyksen perustamista ja alkuremontteja. Vastoin odotuksia – vihdoin saunaan!

Videot
Kuvat
Artikkelit
Asiakirjat

1990

Talkoolaiset remontoivat Rajaportin saunaa ulkoa
Kuva: Reijo Palmu / Aamulehti

Pohjois-Suomesta kajahtaa: Mahtaisikohan Rajaportin saunaa enää olla ilman pohjoisen väkeä?
Videoajankuvaa vuodelta 1990.
Naamiojuhlakuvia.

Videot
Audiot
Kuvat
Artikkelit
Asiakirjat

1991

Saunanhoitaja lippuluukulla
Kuva: Veikko Lindström

Rajaportin saunan pitkäaikainen hoitaja Lahja Mäkinen täyttää 80 vuotta.
Saunan naapuritalo eli Puukkoniemen kaupan talo otetaan kierrätyskeskuskäyttöön

Kuvat
Artikkelit
Asiakirjat

Tinuri

Tinuri Toivo Mäkiö katselee ulos tinaamonsa ikkunasta
 

Saunakorttelissa on ainakin jo 1940-luvulta saakka toiminut tinuri. Yhdistyksen perustamisen aikoihin tinuri Toivo Mäkiöllä oli tilat työhönsä Rajaportilla saunan yläkerrassa, jossa hän tinasi yli 80-vuotiaaksi pitkälle 1990-luvulle.

Avaa sivu

Kalkitus

Saunaa kalkitaan Ikatan voimin
 

Kalkitus kuuluu saunan vuotuisiin huoltotoimiin – joulun ajaksi saatiin aina ennen vanhaankin kirkas, valkoinen sauna. Alussa saunaa kalkittiin hurtisti omalla talkooväellä, myöhemmin ja nykyisin siitä on huolehtinut Ikaalisten käsi -ja taideteollisuusoppilaitos Ikata rakennusrestauroinnin opiskelijoiden harjoitustyönä. Videoilta voi tutustua kalkituksen eri työvaiheisiin.

Avaa sivu

1992

Lasten naamiojuhla Rajaportilla
 

Pispalan saunayhdistys saa jatkaa toimintaansa.
Sarja – ja lahjakortit käyttöön Rajaportilla.
Saunalla lasten sauna -tilaisuus.
Saunan huopakatto uusitaan.

Kuvat
Artikkelit

1993

Vihdantekoa Suomalaisen saunan päivänä
 

Rajaportin saunassa luovutaan ulkohuussissa käynneistä: Vastapäisessä Sauna-Lahtisen talossa voi tästä lähtien käydä kompostikäymälässä.
Kuvia lasten sauna -tapahtumasta.

Kuvat
Artikkelit

1994

Vieraita Irakin hammanista
Kuva: Veikko Lindström

Vieraita Irakin hamman-saunasta.
Suomalaisen saunan päivä Rajaportilla.
Ulkovideokuvaa ja tunnelmia saunan lämmityksestä vuodelta 1994.

Kuvat
Artikkelit

Rappaus

Saunarakennus saa uuden rappauspinnan
 

Saunan ulkoseinän rappaus uusittiin kokonaan vuonna 1994, ja sitä korjattiin vuonna 2012. Videoilla voi tutustua käytettyyn rappausrakenteeseen.

Avaa sivu

1995

Tervankeittoa Rajaportilla
 

Tampere-tv:n uutisointia Rakentamisen sietämätön keveys -tapahtumasta. Haaveilua saunakorttelin suojemisesta.
Vierailu Viron Kalmasaunassa.

Kuvat
Artikkelit

Betonilattiat

Hiekkalasti on saapunut Rajaportille betonilattian uudistamista varten.
 

Saunatiloihin uusitaan lattialämmityksen sisältävät betonilattiat.

Avaa sivu

1996

Kesäpäivän juhla Rajaportilla
 

Tampereen kaupunki tekee 90 vuotta täyttävän Rajaportin saunaa koskevan suojelupäätöksen.
Marianna Laihon ja Sanna Kivimäen toimittama Rajaportin saunan viehättävä historiikkikirjanen ”Puhrasta tuli” ilmestyy.

Kuvat
Artikkelit
Asiakirjat

Saunakorttelin ns. Ompeliantalon kunnostus

Ulkomaiset vaihto-oppilaat tutkivat Rajaportin talon ns. Ompelian taloa.
 

Tavattoman huonoon kuntoon päässyt Ompeliantalo kunnostettiin kuin kunnostettiinkin.

Avaa sivu

Kiuaskivien vaihto

Kalle Mäkinen kiuaskivien vaihdossa
 

Kiuaskivien vaihto on saunan vuotuinen huoltotoimi. Videoilta selviää Rajaportin saunan käyttämät kiuaskivet.

Avaa sivu

Saunan 90-vuotisjuhlat

Saunan 90-vuotisjuhlat Haulitehtaalla
Kuva: Seppo Leskinen

Rajaportin sauna täytti 90 vuotta vuonna 1996, ja syntymäpäiväjuhlat pidettiin Pispalan Haulitornilla.

Avaa sivu

1997

Vieraskirjojen luentaa Rajaportilla
 

Rajaportin sauna valittiin ”Vuoden valopilkuksi”. Tampere-tv haastattelee saunayhdistyksen puheenjohtajaa ja lämmittäjää.

Kuvat
Artikkelit
Asiakirjat

Kiukaan rakenne, huollot, kiuasremontit ja piipun uusinta

Kiukaan toinen puoli uusitaan
 

Vuonna 1997 uusittiin piippu sekä saunan naisten puolen kiuasmuurin seinä löylyluukun alta ja vuonna 2000 miesten puolelta vastaava ja kiuasluukut. Videoilla käydään läpi myös kiukaan rakenne.

Avaa sivu

1998

Kynttilät luovat valoa talvi-iltaan Rajaportin pihalla
 

Videoilla muistellaan aikoja ennen vuosituhannen vaihdetta.

Artikkelit
Asiakirjat

Sauna-Lahtisen talon
kunnostus ja kahvio

Saunan vastapäätä oleva rakennus kunnostetaan
Kuva: Jukka Vuokala / Aamulehti

Saunan kahvio aloittaa toimintansa saunan edessä olevassa ns. Sauna-Lahtisen rakennuksessa. Videoilla muistellaan kahvion alkuaikoja ja sen kehitystä.

Avaa sivu

1999

Saunan vakiokävijä Onni Niemi pihalla pikkutyttöjen kanssa
 

Rajaportin saunan tunnushahmo Onska Niemi täyttää 80 vuotta.
Pispalan saunayhdistys ry täyttää 10 vuotta.
Tässä vaiheessa lienee viimeistään voidaan julistaa syntyneeksi myös ns ”Onskan porukka”, joka kylpee saunassa Onskan tavoin alkaen klo 15 perjantaisin. Porukasta nimimerkki ”Emeritus Parazit” alkaa kirjoittaa vieraskirjaan juttuja, joiden nimeksi muodostuu ”Perjantaiepistola”. Tarinat ovat usein runollisia, hauskoja ja älykkäitä.
Helsingin kaupunki tukee Kotiharjun saunaa.

Kuvat
Artikkelit
Asiakirjat

2000

Saunan uudehkossa kahviossa soi musiikki
 

Tapahtumien yössä ollaan Rajaportin saunallakin.

Kuvat
Artikkelit
Asiakirjat

Suuri sisäremontti

Saunan ovia kunnostetaan
 

Rajaportilla uusitaan vuonna 2000 pukuhuoneitten sisus värejä ja lattioita myöten.

Avaa sivu

Vuotuiset huollot

Saunan puulattiaa hiotaan
 

Videoilla käydään läpi vuotuisia huoltoja kiuaskivien vaihdon ja kalkituksen lisäksi.

Avaa sivu

2001

Kaksi naista vilvoittelemassa talvi-illassa Rajaportilla
 

Veltto Virtanen esittää saunalla ”Saunalaulun”. Saunasta on julkaistu paljon lehtiartikkeleita, ja Suomen Kuvalehtikin tekee nyt ison ja hienon jutun Pispalasta keskeisenä elementtinään Rajaportin sauna.

Kuvat
Artikkelit

Ei löylykilpailuille

Miehet vihtovat Rajaportin lauteilla
 

Mietteitä ja ihmetteleviä artikkeleita muualla käytävistä löylykilpailuista, jotka sitten aikanaan johtivat yhden hengen kuolemaan.

Avaa sivu

2002

Saunanlämmittäjä viemässä halkoja saunan uuniin
Kuva: Saara Kankaanpää

Videoajankuvaa vuodelta 2002.
Saunayhdistys sai ympäristöpalkinnon.
Rajaportin saunan naapurissa oleva ja kierrätyskeskuksena viime vuosina toimineen Puukkoniemen talon kohtalo herättää keskustelua ja viimein kaupunki myy sen perinnettä arvostavalle ostajalle.

Kuvat
Artikkelit
Extrat

Timo Rautiainen ja
Trio Niskalaukaus

Timo Rautiainen heittää löylyä Rajaportilla
Kuva: Saara Kankaanpää

Timo Rautiainen ja Trio Niskalaukaus julkaisevat levynsä ”Rajaportti”, jonka kuvitukseen on asiakas Rautiainen käyttänyt saunan tunnelmia.

Avaa sivu

2003

Talvipäivän vilvoittelua löylyistä Rajaportilla
 

Halkovajan seinä murtuu ja sinne vierii rinteestä pultereita. Sinä korjataan, mutta halkovarasto jää aiempaa pienemmäksi.
Euroopan rakennusperintöpäivillä oltiin Pispalassakin.

Kuvat
Artikkelit

Pellettikattilan tulo saunalle

Pellettikattilaa nostetaan pihalle kuorma-autosta
Kuva: Ari Johansson

Vuonna 2003 saunan vedenlämmitykseen ja pukuhuoneitten lämmitykseen käytetty sähkö korvattiin pellettikattilaenergialla. Videoilla keskustellaan siitä, millaiseksi tämä lämmitysjärjestelmä on osoittautunut.

Avaa sivu

2004

Onni Niemi ja kantaporukka miesten pukuhuoneessa
Kuva: Seppo Leskinen

Saunalla vuodesta 1919 kylpenyt Onska Niemi täytti 85 vuotta, jota merkkipäivää saunallakin juhlistettiin.
Virolaisia ja saksalaisia kuvausryhmiä vierailulla.

Kuvat
Artikkelit

2005

Ilmakuva Rajaportin yltä
Kuva: Ari Johansson

Ilmakuvia saunasta.
Rajaportin saunaoluen etikettikilpailu.

Kuvat
Artikkelit
Asiakirjat
Extrat

2006

Tiukkaa löylynottoa Rajaportin miesten lauteilla
 

Tämä vuosi saunalla kului suuremmaksi osaksi syyskesän 100-vuotisjuhlien valmisteluissa, paitsi ehdittiin sitä toki sukulaiskansan luona vierailla Marin maassa.
”Puhrasta tuli” -kirjasta ilmestyy uudistettu painos.

Kuvat
Artikkelit
Asiakirjat

Rajaportin saunan 100-vuotisjuhlat

Seela Sella keroo saunatarinoita juhlissa
Kuva: Ilpo Mikkonen

Juhlissa esiintyi mm. pispalalainen näyttelijä Seela Sella.

Avaa sivu

2007

Liettualaisia vieraita Rajaportilla
 

Kuoro saunalla.
Turkulaisia ja liettualaisia vieraita saunalla.
Kiukaaseen tehtiin lisäilmareikä toisioilmansaannin parantamiseksi.

Kuvat
Artikkelit

2008

Saunaseura Italiasta vierailulla Rajaportilla
 

Italian saunaseuralaiset saunalla.
Saunakonsertti Rajaportilla tammikuussa.

Kuvat
Artikkelit

2009

Kynttilät palavat jouluisessa Rajaportin kahviossa
 

Rajaportin sauna on Tampereen kaupungin myyntilistalla, mikä tietenkin huolestutti saunojia, mutta yhteisötaloille annetun tuen myötä myös Rajaportti poistetaan myyntilistalta.
Pispalan saunayhdistys ry täyttää 20 vuotta.
Televisiolle kuvataan saunalla elokuvaa ”Siinä näkijä, missä tekijä.”
Duo Hurme konsertoi saunalla.

Kuvat
Artikkelit

2010

Rajaportin kauneutta talvella
Kuva: Ilpo Mikkonen

Saunalta vierailtiin Liettuassa vihdontakisoissa.
Elokuva ”Miesten vuoro” sai ensiesityksensä Rajaportin saunalla.
Olutmaistelusessio kahvilassa.
Saunan arina vaihdetaan

Kuvat
Artikkelit
Asiakirjat

2011

Liettualaista vihtahoitoa Rajaportilla
 

Suomi voittaa MM-kultaa jääkiekossa, ja ”Poika” saadaan myös pispalalaisjuurisen jääkiekkoilija Janne Lahden mukana Rajaportin saunaan.
Saunalla järjestettiin tänä vuonna liettualaiset vihdontapäivät.
Saksalainen Alexander Lembke rakastui kameransa kanssa suomalaiseen saunaan ja Rajaporttiin.

Kuvat
Artikkelit
Asiakirjat
Extrat

Sahtia Rajaportilla

Sahdin maistelijoita pitkän pöydän äärellä ulkona Rajaportilla
 

Markku Konttinen kertoo oluista ja Tampereen sahtimestaruuskilpailusta, joka on järjestetty saunalla vuodesta 2006 alkaen – mutta onko Hollolan sahdin voittanutta oikeasti?

Avaa sivu

2012

Saunarakennuksen seinää paikkausrapataan
 

Saunan ulkoseinän rappausta korjataan.

Kuvat
Artikkelit

2013

Namibialaiset vieraat Afrikasta laulavat Rajaportilla
 

DuoHurme esittää skandinaavisia lauluja Rajaportin saunalla.
Sauna saa kaksi tunnustuspalkintoa.
Vuotuista Suomalaisen saunan päivää kesäkuussa juhlitaan Rajaportilla.

Artikkelit
Asiakirjat

Saunan lehtevä piha

Rajaportin pihan kesäistä kukkakauneutta
 

1990-luvun alun saunan piha oli aika karu, vailla vihreää. Nykyään se muistuttaa kesällä joskus trooppista puutarhaa. Miten saunapihan kasvillisuus on syntynyt?

Avaa sivu

2014

Kahvion kulmalta kasvava koivupuu kurottaa korkeuksiin kesällä
 

Saunan esittelyvideo Liettua saunakongressiin.
Suomalaisen saunan päivä esiintyjineen jälleen Rajaportilla.
Saunajoogaa.

Artikkelit

2015

Rajaportin kahviossa on vanha putkiradio.
Kuva: Pasi Koskela

Saunalla järjestettiin normaalin saunanpäivän tapahtuman lisäksi Pispalan radioyhdistyksen tukikonsertti.
Saunan piippu ei enää savuta entiseen tapaan, kiitos uuden toisioilmapuhaltimen.
Rajaportin sauna pääsee viehättävään muotikuvasarjaan.

Kuvat
Artikkelit

2016

Virolaista vihtahoitoa Rajaportilla
Kuva: Pasi Koskela

Suomalaisen saunan päivänä oli mahdollisuus mm. saada virolasta vihtahoitoa ja kuulla latvialaisesta vihdontaterapiasta.
Sauna aloittaa tiedottamisen japaniksi ja kiinaksi.

Kuvat
Artikkelit

Saunan 110-vuotisjuhlat

Uljasta tanssia saunan juhlissa
 

Kansantaiteilijat soittivat, laulattivat ja tanssittivat sydämellisesti Rajaportin juhlaväkeä.
Syntymäpäivien kunniaksi oli jopa sävelletty Rajaportille uusi musiikkikappale "Höyry nousee" yhteislaulettavaksi, sekä pantu Pyynikin käsityöläispanimolla 300 litran erä Rajaportteri-juhlaolutta.

Avaa sivu